Cili merah atau cili kering kalau disimpan lama-lama tanpa diguna kadang-kadang kualitinya tidak lagi baik seperti waktu mula2 kita belikan..Sama juga bila cili tersebut bila dimesin jika berlebihan atau ingin disimpan dalam peti sejuk dalam jangka masa yang lama ia mungkin akan berbau kurang enak atau berkulat..Jadi aku dari dulu lagi ikut cara opah aku..Kisar semua cili kering ,cili merah, cili api tu berasingan kenudia bekukan sebeku2nya dalam peti sejuk tempat yang biasa kita bekukan ketulan ais tu..Sesudah beku,pecahkan cili tersebut menjadi bentuk kiub ketul2 macam di atas dan simpan balik di tempat yg sama..Senang bila nak pakai terpulang byk mana kita nak pakai bergantung pada kuantiti masakan kita..Tak perlu lagi nak buat 2 3 kali kerja bila time memasak kan, semua dah tersedia dlm peti..Sama juga seperti halia, lengkuas, kunyit hidup dan sebagainya lah..Kisar dan tambah sedikit air lalu bekukan..Jadi tidaklah bhn2 masakan kita terbuang begitu aje bila dah lama sangat kita simpan atau tak pakai..Sesuai untuk sesiapa yang jarang masak di rumah..Boleh tahan sampai berminggu2 dan rasa masakan pun masih sedap seperti biasa walaupun dah berminggu kiub/ketulan cili itu tersimpan dlm peti...heheheh |