Bahan-bahan ( 3-4 org )
- 1 ikat pucuk paku
- 1 cwn taugeh
- 1/2 kerang (direbus dan ambil isinya)
- 1 sudu besar kerisik
- sedikit santan (hanya untuk rasa lemak dan sedikit basah pada kerabu)
- 4 ulas bawang merah sederhana kecil
- 2 batang serai
- sedikit bunga kantan
- garam dan gula secukup rasa.
Cara-cara
- Pucuk paku yg dipotong sederhana dan juga taugeh direndam dalam air panas sekejap sahaja supaya zatnya tak hilang.kemudian toskan
- Gaul dan satukan bawang yang telah dipotong,serai dan bunga kantan yang dimayang halus serta kerisik sehingga sebati
- Kemudian masukkan pucuk paku dan isi kerang serta garam dan gula secukup rasa.
- Untuk rasa yang pedas boleh tambahkan cili padi atau cili merah yang dipotong halus ke dalam kerabu tadi.
- Boleh dihidangkan sebagai menu sayuran harian anda.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan