- 8 keping roti
- 1 tin kecil sardin
- 1/2 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 biji lada merah yang dihiris halus(jika mahu pedas)
- Mentega atau butter
- 1 cawan tepung gandum
- sedikit soda bikarbonat(lebih kurang 1/3 sudu kecil)
- 1 biji telur saiz kecil
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk mengoreng secukupnya(deep frying)
Cara-cara
- Tumis bawang besar,bawang putih dan lada merah,masukkan sardin (kuah sardin masuk sedikit sahaja supaya tidak kering, kalau banyak nanti lembik)
- Sapukan roti dengan mentega atau butter dan sapukan sardin yang hancur macam buat sandwich.
- Bancuh tepung & sedikit soda bikarbonat dengan telur dan air secukupnya seperti menggoreng cucur pisang.
- Celupkan roti yang siap digulung ke dalam bancuhan tepung dan goreng sehingga warna keperangan seperti gambar.
- Toskan dan sedia untuk dimakan dan sesuai untuk juadah seisi keluarga.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan